«Бджоли містера Холмса» Мітча Калліна – нове бачення канонічного героя

мітч каллінНавіть правдиву історію необхідно викласти так,

щоб розважити читача.

(C) Мітч Каллін

А раптом улюблений герой живий – книга «Бджоли містера Холмса» Мітча Калліна презентує новий виток історії літературного персонажу видатного сера Артура Конан Дойля.

Настав час познайомитися з іншим Шерлоком Холмсом. Вже не тим британцем, якому загадки, навіть найзаплутаніші, були до снаги, а будь-який супротивник – лише привід вдовольнити самолюбство. Ні. Мітч Каллін пропонує нам познайомитися з найвидатнішим героєм детективних романів усіх часів і народів зовсім в іншій іпостасі – старезного 90-річного чоловіка. Розум вже не такий ясний, як це було раніше, і зараз його найбільше захоплюють не колишні подвиги, а земні радощі.

Каллін дає зрозуміти, що перед старістю усі рівні. І як би ми не намагалися цього уникнути або відкинути, але вона нещадна до кожного, незважаючи на його регалії та колишні заслуги. Можна без докорів сумління сказати, що «Бджоли містера Холмса» – роман про старість, яка неминуче приходить за роками розквіту і слави. Щоб підкреслити це автор вибирає відповідний спосіб викладу – неспішний, розмірений і, навіть, місцями в’язкий. Він, як це часто буває у людей похилого віку, перескакує від одного епізоду до іншого, презентуючи три основні лінії: усамітнене життя в Сассексі, останнє розслідування великого детектива, а також його подорож до Японії.

Шерлок Каллін

Шерлок у трактуванні Калліна – не хрестоматійний персонаж. Швидше, його ім’я обрали для сильнішого резонансу. Тому, якщо ви палкий шанувальник героя Конан Дойля, на вас, швидше за все, чекає розчарування. Рваний сюжет, відсутність звичних хитросплетінь і багатоходових комбінацій, аж ніяк не канонічний персонаж – когось подібні факти здатні відштовхнути. Шанувальники класики назвуть роман блюзнірством і знущанням. Ще б пак, адже Шерлока, зрештою, ми бачимо у образі старого маразматика, який часом занурюється у прірву спогадів і дещо викривлено сприймає реальність. Підсвідомо ми відчуваємо самотність головного героя, який пережив усіх близьких.

Від канонічного конандойлівского детектива залишилося не так вже й багато. Він більше не прагне пригод і часом не пам’ятає, що сьогодні снідав. А ще він шалено самотній! Друзів і соратників вже не залишилося, і все, що залишається Шерлоку, – філософствувати і зрідка згадувати колишню славу.

Чи сподобався роман? Питання досить неоднозначне. З одного боку – мій внутрішній шерлокофіл залишився дещо розчарованим. Звичайно, експлуатуючи ім’я відомого персонажа, автор сподівався привернути увагу ширшого загалу читачів. Але це зіграло з ним злий жарт, адже справжні шанувальники детективів про Шерлока Холмса і його вірного товариша доктора Ватсона залишилися вкрай розчарованими, засмученими і навіть розлюченими. З іншого боку – роман сильний і змушує серйозно задуматися. Чи раджу я його прочитати? Однозначно, так. Але, лише з невеликим застереженням, – спробуйте заздалегідь підготувати себе до абсолютно нового Шерлока. Не варто плекати надій на хороший детектив у стилі Конан Дойля з заплутаним сюжетом і британським колоритом. Налаштуйтеся на красиві описи природи, неспішну оповідь, роздуми та нотки меланхолії. І тоді ви вже точно зможете оцінити творіння Мітча Калліна.

Головна по книжкам: Ольга Гіленко