Леді Бьорд – кращий фільм про те, як стають дорослими

Фільм “Леді Бьорд” розповідає про етапи дорослішання. Вони у кожного свої – хтось пробує палити і зловживає алкоголем, аби здаватись своїм у дошку, хтось стає на стежку усіх гріхів світу і не може насититись свободою вибору. Напротивагу першим – хтось починає боротись за власне майбутнє, не вбачаючи в цьому переваг дорослого життя. Героїня фільму Грети Гервіг Леді Бьорд (яка сама себе так назвала, аби відділитись батьківського впливу) переживає перехідний вік у трьох наведених вище варіаціях.

Фільм «Леді Бьорд»
Фільм Грети Гервіг «Леді Бьорд»

Коротко про сюжет фільму

Живучі в маленькому містечку Сакраменто, штат Каліфорнія, героїня навчається у випускному класі  Католицької школи. Леді Бьорд усіма силами, незважаючи на далеко не найкращу успішність, прагне вступити у ВИШі  Нью-Йорку, Чикаго чи Вашингтона. Вона грає у мюзиклах, викрадає журнали з оцінками, аби вчитель забув про її успішність, працює офіціанткою в барі. Героїня всіма силами намагається змиритися із реальністю життя своїх батьків. Вони, живучи в бідності, не можуть дати їй чогось більшого за коледж в 30 хвилинах їзди від Сакраменто. Це фільм про становлення особистості, про відділення дитини від батьківського впливу, про труднощі з якими стикаються жовтороті пташенята, що тільки вчаться літати у небі дорослих птахів.

У цьому фільмі прекрасно все – від режисури Грети Гарвіг до акторської гри ірландської акторки Сірши Ронан. Головна героїня у цій ролі демонструє пронизливі спалахи підліткового характеру і муки молодої душі. Чудова операторська робота, що криється у змахах камери і різких змінах плану нагадує характер головної героїні. Все це робить фільм ще більш наближеним до глядача, адже такий вид зйомки створює ефект присутності. Прекрасний, тонкий сценарій з ідеально прописаними характерами героїнь і блискуче втілення його на екрані, допомогли стрічці здобути найвищі оцінки світових кінокритиків.

Які нагороди та номінації фільму Леді Бьорд?

• 5 номінацій на премію «Оскар»
  • а також дві премії «Золотий Глобус» у номінаціях «Найкращий фільм – комедія або мюзікл» та «Найкраща жіноча роль – комедія або мюзікл» (Сірша Ронан)

Це кіно для молоді, яка хоче зрозуміти, що перехідний вік для всіх жителів цієї планети – це момент сходження великої лавини духовних перетворень. Цей фільм також для дорослих – аби пам‘ятали про те як це бути 17-річним, щоб краще розуміти своїх дітей.